Generalforsamlinger - referater - Referat af generalforsamlingen 27.september 2011

Onsdag d. 5. oktober 2011

Referat af generalforsamlingen i beboerforeningen: De Søndre Byer

27.september 2011.


Formanden bød velkommen og udbad sig forslag til dirigent og referent.

 

1. Valg af dirigent.

Her blev Ole Bjørnholt valgt, og bestyrelsen tager sig af referatet. Ole takkede for valget og konstaterede at generalforsamlingen var blevet indkaldt i overensstemmelse med vedtægterne

gennem en annonce i Ugebladet for Møn og over foreningens e-mail medlemsliste, hvorefter han gav ordet til formanden.

 

2. Formandens beretning.

Udover det almindelige foreningsarbejde har der været et par konkrete sager, som bestyrelsen har engageret sig i, fordi der har været nogle principielle spørgsmål som var af fællesskabets interesse.

 

Der har været klaget over en øget skydning (lerduer) ved møllerne på Strandstensvej, og Møns jagtforening ønskede yderligere at skyde 10 dage i løbet af sommeren. Efter en del skriveri mellem beboerforeningen, Møns jagtforening og Vordingborg kommune er det slået fast, at der i henhold til lovgivningen må der skydes 5 dage om året, og der henstilles til at disse dage bliver offentliggjort. Enden på den konkrete sag blev, at kommunen meddelte at de 5 dage var opbrugt, og at der ikke må skydes mere i 2011.

 

Igen fik vi en snevinter med konsekvenser for snerydning af vores vejnet, og da det meste at vores vejnet er nedklassificeret, får vi kun (klasse 4 veje) nødtørftig ryddet vejene med det resultat, at mange beboere var lukket inde i op til 4/5 dage. Flere privatpersoner har gentagne gange henvendt sig til kommunen for at finde nogle løsninger på problemet, men det er ikke lykkedes.

Bestyrelsen vil i løbet af efteråret tage kontakt til kommunen for at forsøge at få opgraderet vores vejnet.

 

De trafikforanstaltninger, som vi fik bevilliget sidste år er nu gennemført, dog i reduceret stand da vi kun har fået malet byporte på vejene ud for de nuværende byskilte. Disse skulle oprindelig være fulgt op af træbyporte, men dem har kommunen droppet, da vejene og rabatten flere steder er så smalle, at store lastbiler og landbrugsmaskiner ikke ville kunne passere.

 

Bestyrelsen håber, at den skrabede model til trods, vil være medvirkende til at farten sættes ned gennem vores landsbyer og opfordrer specielt de lokale til at sætte farten ned.

 

Kloakeringsspøgelset er igen dukket op. Den officielle melding er at kommunen er godt i gang med at kloakere rundt omkring, men den uofficielle melding lyder på, at vores område ikke umiddelbart står for tur. Bestyrelsen har på flere opfordringer taget initiativet til en dialog med kommunens forvaltning på området og har aftalt at de stiller op til et orienteringsmøde, enten i forbindelse med generalforsamlingen eller i løbet af efteråret. Forvaltningen har imidlertid meddelt, at de ikke deltager i møder, før det bliver aktuelt at indkalde til et borgermøde i forbindelse med, at det bliver områdets tur til spildevandsrensning. Men de har sendt en meddelelse/forklaring på nogle af de spørgsmål, som vi har stillet. Dem vil jeg gennemgå senere i forbindelse med aftenens tema om kloakering og spildevandsrensning.

 

Organisatorisk har vi fået etableret en hjemmeside www.desøndrebyer.dk som vi har under bearbejdelse, men man kan allerede nu gå ind og få en række oplysninger. Vi er også ved at få etableret en fælles e-mailliste (som I vel allerede har lagt mærke til). Der er nu 70 husstande som er medlem af beboerforeningen, og der ser ud til en stigning i 2012.

 

Det sidste år har stået i beboerforeningens 10 års jubilæumstegn. Vi har fået sat gang i foreningens projekt: De Søndre Byer – levende landsbyer, erhverv, kunst og kultur med 4 udstillinger – fotoudstilling, erhvervsmesse, maleriudstillinger, sommerdage i haven

og en plancheudstilling om De Søndre Byers historie, udvikling og seværdigheder i tekst og billeder samt en jubilæums/sensommerfest i samarbejde med Tøvelde forsamlingshus. Vi har til de forskellige aktiviteter skabt plakater, kataloger og har haft artikler i Ugebladet for Møn og Sydsjællands Tidende samt været i radioens P4.

Disse aktiviteter er blevet besøgt af omkring 350 mennesker og vil blive fulgt op af andre indtil næste generalforsamling. I den forbindelse skal det nævnes at vi ud over kommunens støtte på 2x 15.000 kr. også har fået 22.000 kr. fra Indenrigs – og Sundhedsministeriets landdistriktspulje.

 

Vi har også i perioden haft gang i vores æblepresse og bl.a. også presset æbler i forbindelse med et arrangement på museumsgården i Keldby. Endelig skal det nævnes, at vi er ved at etablere et samarbejde med ejendomsmæglerne i Stege. Første fase er, at de i forbindelse med salg af huse i vores område uddeler vores bog om De Søndre Byer som en del af deres salgsmateriale. Sidst men ikke mindst har vi indgået et samarbejde med Bøgestrømmens teaterforening om en teaterforestilling i Tøvelde forsamlingshus den 27.februar 2012

 

Med disse ord vil jeg på bestyrelsen vegne sætte beretningen til debat og afstemning.

Beretningen blev godkendt uden debat.

 

3. Regnskab.

Her fremlagde kassereren foreningens regnskab til godkendelse og projektregnskabet til orientering. Det var et ønske fra sidste års generalforsamling at holde de 2 regnskaber adskilt.

Regnskabet var gennemgået og revideret af foreningens revisor og viste at vi har 4.940.14 kr.

stående på bankbog i Møns bank.

Regnskabet blev godkendt uden spørgsmål.

 

4. Indkomne forslag.

Her havde bestyrelsen stillet forslag om at spare de omkring 400 kr. det koster at annoncere generalforsamlingen i Ugebladet for Møn og i stedet annoncerer over foreningens e-mail medlemsliste (95% af medlemmerne er med på listen) og samtidig sikre at resten fik den omdelt

”med posten”).

Forslaget blev vedtaget og vil blive tilrettet i vedtægterne.

 

5. Valg.

Her var formanden Mogens Bengtsson på valg og blev genvalgt, og på valg var også bestyrelsesmedlemmerne Ejvind Jørgensen Tøvelde, som blev genvalgt og Jørgen Marcussen Ll. Bissinge som ikke ønskede genvalg. I stedet blev valgt Jeppe Jungersen Tøvelde som nyt bestyrelsesmedlem. Vi takker Jørgen Marcussen for hans indsats og arbejde i bestyrelsen.

 

6. Eventuelt.

Her oplyste bestyrelsen at man var i gang med at planlægge et orienteringsmøde om den kommende TV omlægning (DR, TV2) den 12.oktober 2011 og en ny erhvervsdag med æblepresning 22/23.oktober 2011 og opfordrede alle inviterede til at tilmelde sig. Endelig vil vi på opfordring undersøge, om der behov og interesse for at vi arrangerer et computerkursus.

 

Kloakering og spildevandsrensning.

Kommunen meddelte at alle skal have renset deres spildevand for organisk materiale (o) og fosfor (p) og at der IKKE SKAL KLOAKERES i De Søndre Byer, men at der skal etableres alternative spildevandsrensningsanlæg, hvor der på en stor del af ejendommene skal etablere et rensningsanlæg – enten på hver enkelt ejendom eller i fællesskab – og at man skal beregne en udgift pr. ejendom på omkring 70-100.000 kr.

 

Da en almindelig trix eller septiktank med udløb til vandløb eller dræn ikke renser spildevandet tilstrækkelig skal alle have en ny bundfældningstank (15-20.000 kr.) samt et rensningsanlæg (40-80.000 kr.). Her peger kommunen på 5 forskellige muligheder, som man kan se ved at gå ind på www.spildevand.vordingborg.dk

 

Da der er omkring 2000 ejendomme i det åbne land der i de kommende år skal have forbedret spildevandsrensningen, kan man IKKE sige, hvornår man når til vores område, men regner med at det bliver indenfor de næste 2 -3 år.

 

Når det bliver vores tur, vil der efter kommunens vurdering blive udsendt et spørgeskema og ført tilsyn med de enkelte ejendommes spildevandsrensning. Hvis ikke det (efter kommunens skøn) er godt nok, vil der blive udstedt et påbud om at rense spildevandet bedre. I den forbindelse vil der blive udsendt yderligere information og afholdt borgermøde.

 

For at se på alternative (og måske også billigere løsninger) og samtidig være bedre ”klædt på” til dialog og beslutninger havde vi inviteret en repræsentant for BIOKUBE som er et firma som leverer rensningsanlæg til såvel enkelte ejendomme som mindre landsbysamfund. Her fik vi præsenteret nogle løsninger som så interessante ud og som også så ud til at være billigere end kommenens oplæg. Hvis du/I vil vide mere om disse løsninger kan man gå ind på www.biokube.dk

Bemærkninger og kommentarer under den løbende debat.

  • Selvom vi alle er interesserede i en ren natur og rent drikkevand er det et unødvendigt indgreb, når man tænker på, at vi lever i et landbrugsområde hvor der sprøjtes med pesticider og spredes store mængder af husdyrgødning (gylle) som både indeholder organisk stof og fosfor, som siver ned i jorden og ud i vandløb, Noret og Østersøen.
  • Det er tåbeligt at vi alle skal investere 60 – 100.000 kr. i rensningsanlæg, når man tænker på at det meste af vores spildevand i dag løber i drænrør, hvor det meste forsvinder ud i jorden undervejs, så kun en lille del ender i Noret og Østersøen. Det må være et skrivebordsarbejde af nogle embedsmænd, som ikke kender vores område.
  • Vi må i god tid gå i dialog med kommunen og finde frem til andre – og billigere metoder til at få renset spildevandet så vi sikrer en fornuftig og gennemarbejdet løsning (er).
  • Vi må undersøge, hvordan man har reageret andre steder og undersøge hvilke erfaringer man har gjort samt hvilke beslutninger, man har taget.
  • Det er sådanne forslag, der er med til at affolke de små landsbysamfund, så vi bliver endnu mere udkantsdanmark – og det er jo ikke så smart, når man som kommune har den flotte målsætning at tiltrække flere nye borgere.

Med udgangspunkt i de faldne bemærkninger og oplæg vil beboerforeningen i løbet af den kommende tid gå i dialog med kommunen for at sikre en god information, dialog og et rimeligt tidsforløb før man sætter noget i gang. Vi vil forsøge at skabe kontakt til andre landsbysamfund, som skal i gang (eller er i gang) med samme forløb samt holde øje med udviklingen og inddrage erfaringer og i sidste ende indkalde til et borgermøde.

 

Ref. På bestyrelsen vegne: Mogens Bengtsson