Nyheder og aktiviteter - Apropos Internet - læserbrev til Ugebladet for Møn

Tirsdag d. 9. februar 2016

 Læserbrev til Ugebladet for Møn

 

 Apropos Internet
-Vi smiler med det ene øje, og græder med det andet.

"Til husstande i De Søndre Byer.
Skal vi give De Søndre Byer 100 X flere muligheder? Er interessen tilstrækkelig stor, udruller vi fibernet og kan i den forbindelse tilbyde fibernet til din bolig for 0 kroner".

Dette tilbud sendte FIBIA ud til samtlige husstande i De Søndre Byer - landsbyerne Bissinge, Ll. Bissinge, Tøvelde og Svensmarke - og omkring 130 husstande tilmeldte sig tilbuddet. Men, men... Det blev kun de 83 hustande som ligger i selve landsbyerne, og som i øjeblikket er ved at få lagt fibernet ind til deres hus, som kom med i tilbuddet.

Derfor smiler vi med det ene øje.

Når vi græder med det andet øje, skyldes det at de 46 resterende husstande som ligger i det åbne land, men er en del af De Søndre Byer, er blevet holdt udenfor FIBIA`s tilbud, selv om de var blevet sat i udsigt, at de kunne komme med på tilbuddet, hvis tilmeldingen var stor nok.

Vi mener, at når omkring 130 husstande ud af omkring 150 har tilmeldt sig FIBIA´s tilbud til De Søndre Byer om fibernet til 0 kr, så er tilmeldingen stor nok - men det mener FIBIA altså ikke. Det skal retfærdigvis siges, at de 46 husstande dog er blevet tilbudt at komme med på ordningen, mod en egenbetaling på 10.000 kr. pr. husstand

Vi skal ikke konkludere årsagen til denne forskelsbehandling (det kan den enkelte læser selv gøre), men konsekvensen af en sådan skævvridning af den digitale udvikling i et lille lokalsamfund som vores, er ikke blot et problem for den enkelte beboer, som ikke er kommet med på "vognen", men også  for Vordingborg kommune, som ønsker at tiltrække nye borgere og små firmaer til vores kommune.

Problemet bliver ikke mindre af, at det jo ofte er i det åbne land (små nedlagte landbrug) at der er mulighed for at etablere sig med eget firma, og få børnefamilier til at slå sig ned. Som eksempel kan det ses, at der blandt de 49 husstande er der mindst 15 som er registreret med et CVR-nummer (firmaer) og en del børnefamilier.Alene på Holtegårdsvej i Bissinge med 3 små sideveje og 19 husstande er der rigistreret 9 CVR-numre og 4 børnefamilier!!

Hvis det er en tendens at private firmaer efter forgodtbefindende (indtjeningsmulighed) suverænt kan bestemme hvor de vil udlægge fibernet (eller anden form for internetforbindelse) ud,  er det en katastrofe for udviklingen af de små landsbysamfund.

Det må ikke ske - og da vi har erfaret, at man på andre steder på Midtmøn, Østmøn, Vestmøn og Bogø har det samme problem som os, må vi gå sammen, og gennem lokalrådene, i fællesskab lægge pres på de forskellige udbydere på markedet. Men også kommunalbestyrelsen må komme på banen, så vi i samarbejde kan finde løsninger som  sikrer, at alle beboere, uanset hvor man bor på øerne, får etableret en sikker, hurtigere og billig internetforbindelse.

På vegne af beboerforeningen: De Søndre Byer.
Mogens Bengtsson